Valborg

PÅ TUR. Valborgsmässoafton firades med däckbyte, glada tillrop på Grimerud, en lång lång bilfärd hem till Sverige, ett snabbt möte med familjen och en träff med vännerna. Ingen brasa blev det men lika koseligt var det för det! För övrigt  firas Valborg i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller i vissa fall 1 maj. Traditionen grundar sig på hedniska högtider som funnits spridda i Europa men idag firar de flesta svenskar Valborg som ett tecken på att våren är kommen. Vår är det i alla fall, och det är härligt underbart!

Kommentera mera!

Härmed efterlyser jag en väldans massa kommentarer! Det skulle vara roligt att höra vad ni tycker och tänker samt om ni har några fiffiga idéer på vad jag kan skriva om. Vad vill ni veta?

Fortsatt full fart

FREDRIKSTAD. Det är fortsatt full fräs på vår tur runt Norges sydkust. Vi är nu inne på de sista dagarna och befinner oss just nu på Haugetun Folkhögskola utanför Fredrikstad. Allt går strålande bra och vi har fått haft många fina prat med nya bekanta om livet och Gud. Idag har vi hållt morgonandakt och planerar snart att ta en tur över svenska gränsen till Svinesund där vi hört det ryktas om att det finns billigt och smaskigt gotteri. Tack gode Gud för svenska priser! Ikväll ska vi ha "Hyggekveld" med spel och lekar så det blir hur-bra-som-helst!

Strapatser i Stavanger

STAVANGER. De senaste dagarna har vi spenderat på skolskeppet Gann i Stavanger på Norges sydvästkust. En gymnasieskola till havs. Vi har fått vara med och hålla i aktiviteter, andakter, umgås och annat smått och gott! Vi mår bra men tekniken sviktar så ni får ha lite tålamod med uppdateringar.

Framåttur

GRIMERUD. Nu drar vi iväg ut på tur till södra Norge för att träffa ungdomar och prata om DTS. Om ni vill ha lite mer inblick i vad det är vi pysslar med då kan ni kika på hemsidan här. Vid pumpen klickar ni på DTS och sedan vidare till Grimerud. Mer info och bilder kommer förhoppningsvis allt eftersom veckan går!

Tillbakatur

GRIMERUD. Nu så är vi tillbaka i Norge efter en lång och ganska smärtfri färd. Maggi tog vi med oss och imorgon ska vi iväg på roadtrip för att göra reklam för vår nästa skola i september. Det ska bli trevligt men nu är det definitivt dags att sova. Åtta timmar till Stavanger lär sätta sina spår i våra redan beresta kroppar.

En hipp mö

Idag kidnappade vi Ida och drog med henne på en hejdundrandes möhippa. Kidappningen skedde mitt ute i skogen under ungdomsgängets kanothajk. Intet ont anades fick Simon och Ida dela på sig för äventyr av skilda karaktärer och destinationer. Ida fick liva upp Norrköpings gator med dans, kramförsäljning och andra definitivt mer pinsamma aktiviteter. Hon bjöd på sig fröken, vilket gjorde det hela så ännu mycket bättre. Laserdome, picknick och en matlagningsshow blev det innan vi var tvugna att skiljas åt. Snart är det väl min och Rickards tur med och jag vet inte riktigt om jag ska hurra eller gömma mig.. Men bra jobbat Ida! Hoppas att du hittade Simon till slut.

För bra för att vara sant?

Jag är svag för sagor och historier med underdogs. Med människor som kanske vid första ögonblicket inte verkar ha mycket att komma med. De människor som folk dömer ut innan de ens försökt. Igår fick jag se det här på YouTube och då blev jag glad. Glad att någon vågar försöka, att någon litar på sin egen förmåga och inte låter fördomar sätta stopp för sina drömmar. Så ska det minsann va´!

Grytgölska Kubbmästerskapen



Tre bilder säger också mer än tusen ord!

Ett annat perspektiv

GRYTGÖL. Efter några dagar hemma i Sverige börjar stormen mojna och lugnet sänka sig något. Så dags att tänka efter lite. Det är ganska annorlunda från sist jag var hemma, inte bara för att vi är mitt uppe i bröllopsplanering och så.. Men snarare för att det känns som om att vi landat mer och fått ett bättre perspektiv på vår tillvaro. Det är underligt. Jag uppskattar "hemma i Sverige" och familjen på ett nytt sätt och jag älskar att vara här och spendera tid med familj och vänner och att bara vara. Samtidigt längtar jag till Norge, det har fått ett litet grepp om mitt hjärta. Så har det aldrig varit förut, det är lite skrämmande men känns bra och väldigt rätt. Det är Norge som är våran plats just nu. Kanske har de här tankarna smugit sig på mer eftersom jag nu vet att Rickard och jag kommer ha vårat första egna hem tillsammans där. Och visst, det är ju helt klart en spännande fördel! Men allt som allt trivs jag just nu bara med att veta att jag trivs där jag är, oavsett om det är hemma i Sverige eller hemma i Norge

Till väders


Idag far vi till väders till bröllopsplanerarnas land! Nu är det bara sextiosex dagar kvar tills vi blir herr och fru.

50-talisten goes 50


Igår fyllde pappa 50 och idag firades det med brak-kalas! Öppet hus hela dagen och vårsolen log lite snällt lite då och då. Nästan hundra människor kom för att fira pappsen mitt i livet. Han är klok min pappa och han höll ett väldigt bra tal som jag tyckte var värt att nämna. "Som man bäddar får man ligga och livet blir inte alltid som man tänkt säg" sa han. Det låter kanske negativt  när det är taget ur sitt sammanhang, men det tycker jag inte alls att det behöver vara - det är ju bland det bästa som finns när det inte blir som man tänkt sig utan till och med ännu bättre! Förutom visa ord bjöds det på härlig lovsång, brandsirener och mammas fantastiska bakverk! Sen var det ju väldigt många trevliga gäster med!

Stockholmssyndromet

Som avslut på turen för våra gäster tog vi en tur till Stockholms stad för att se lite svensk kultur och kuriosa innan det var dags för farväl och nya äventyr på olika håll.

"Stockholm i mitt hjärta.."

Vi strosade genom Gamla Stan.


Här hamnade vi i en hop av tursiter och fotade vakterna vid slottet.

Innan det var dags för farväl tog vi en fika mitt på Drottninggatan.

Hjem sweet Sverige

I torsdags for vi hem till Sverige och med oss på besök hade vi Joy från Americat och Heidi från Norge. De stannade över helgen och fick uppleva storslagna Grytgöl, träffa härliga Sonstorpare, avnjuta påskäggsjakter och uppleva ett svenskt underklädesparty...


Heidi & Joy vid våran sjö.

På promenad - genom stan.

Ukraina i technicolor

Här kommer en liten bildrapport från vårat missionsäventyr i Ukraina, bättre lite sent än aldrig så håll till godo och låt dig inspireras av kalla näsor och varma hjärtan!

Big Iron Mama övervakar Kiev..

I Kiev snickrade vi hus på YWAM:s nya universitetsområde och fick hemlagad ukrainsk husmanskost -borsch, ost-täckt kyckling och potatis.

Vi gick på spännande museum och lärde oss om Ukrainas historia. Det blev ett besök på World War II Museum och den här bilden såg vi på ett museum som visade förödelsen i Tjernobyl efter kärnkraftsolyckan 1986.


Vi var på cafékvällar och spelade spel och lagade varm choklad åt törstande ungdomar.

Vi var på barnhem och lekte, här spelade jag piano medan barnen dansade.

Det blev även fler besök på ett barnsjukhus tillsammans med Mother's Care.

I Odessa turistade vi lite mer och kollade bland annat på det här huset - en vägg och fullt beboligt. Vill du veta hur det egentligen fungerar så får du helt enkelt åka dit. Lösningen är ju hemligt som bara den.
I Odessa finns det dessutom en otroligt fin tradition som säger att när man gifter sig så går man och köper sig ett hänglås som man sedan dekorerar och fäster fast vid ett broräcke, som ett tecken på parets kärlek för varandra. När paret sen skaffar barn är det inte heller ovanligt att de går och köper små mini-hänglås som de sedan fäster på sitt giftas-lås.
Här är vi ute på gatorna och bjuder på te och köpta ukrainska småkakor.

Vi arbetade tillsammans med pastor Henrik och hans söta fru Olja i deras nystartade Vineyard-församling. Vi fick prova på att predika, leda engelskaklubb, arrangera konserter och filmkvällar samt vara med i diskussionsgrupper. Plus de fantastiska barnhemmen förstås!

Jag vet inte om det var vi eller barnen som hade roligast när vi fick hälsa på..
Ett utav rummen på "vårat" barnhem skulle byggas om och vi fick äran att riva ner väggar och tak innan de "riktiga" arbetarna kom. Dammigt värre men tjusiga var vi!

Sist men inte minst så fikade vi, hur mycket som helst.. Hur billigt som helst!

Boller de Suecia


Efter några dagar av kli i fingrarna blev det alltså av att baka,
Ninas norska boller med svensk twist blev det!

Ingredienser
till ca 15-20 boller

200 g smält smör
100 g jäst
6 dl mjölk
2 ägg till smet
1 ägg till pensling
ca 10-15 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 nypa salt

(2 tsk vaniljsocker om man är sötsugen)

Gör så här
Smula jästen och lös upp i den fingervarm mjölk. Häll i smöret när det svalnat en aning. I med resten av ingredienserna förutom mjölet som du häller i lite i taget tills du får en stadig deg. Täck över och låt jäsa i ca 45 min. Dela degen i mindre bitar och forma dem till små bollar som sedan ska läggas på en bakplåt. Täck över och låt jäsa i ca 30 min till. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 10-20 min. Har du haft i vaniljsocker kan det vara extra gott att göra en socker- och kanelblandning att doppa bollarna i. Pensla första med smält smör. Hoppar du över vaniljsockret passar bollerna utmärkt med ost och sylt!

Alla älskar Norge

Vi blev lite inspirerade av Øystein-teamet och bestämde oss för att vi skulle posera framför den norska flaggan vi med, lite snett och vint men rätt så tjusigt ändå! Go Norway!

Min tur - din tur

Den här veckan är det "påskefestival" för mellanstadie-elever här på Grimerud. Hundra barn och femtio tonårsledare extra, varmkorv och fiskpinnar, lekar och tävlingar, möten och nya vänner; ja, kort och gott allt som barn i den åldern gillar. Kjempekult! Chris och Øystein med team håller i hela schabraket med hjälp från halva basen. Barnen uppmuntras att ta vara på varandra, hjälpa mamma och pappa hemma, ha en bra attityd mot lärare och föräldrar och om att ta bra val i livet. Temat för kvällen var bra- vs. dålig livsstil. Hur uppmuntrande som helst att se barn med nya drömmar och visioner, med hopp om att de kan förändra all världens orättvisor. Barn behöver uppmuntras att våga drömma mer. Under festivalen finns det till och med ett specialdesignat rum dit barnen kan gå bara för att drömma. Det är dekorerat med solsystem, världskartor och bilder från jordens alla hörn för att inspirera och aktivera barnen. Efter de här dagarna önskar jag att jag var elva igen och också kunde gå på "påskefestival". Barn kan förändra världen, utan tvekan. Om två dagar ska vi hem till Sverige, då ska jag minsann hjälpa mina föräldrar att bädda sängen och bära ut soporna!


Desperation efter variation

I vanliga fall tycker jag om att veta vad som kommer, att redan innan veta att när du stoppar in vad det nu är i munnen så kan du göra det utan att tveka för du vet vad som väntar. Jag tror jag är lite som norrmans-stereotypen, tycker jag om något så håller jag mig till det. Varför skulle jag prova något nytt och riskera att det inte kommer smaka lika gott som min/mitt vanliga bröd/ost/mat/dryck/vad-som-helst. Det är ju ingenting fel med det egentligen förutom att jag nyligen upptäckt att jag missat en hel rad smaksensationer. Som sås till exempel, fram till 16 års ålder var det bara något kladdigt som förstörde smaken på allt som det kom i kontakt med. Nej, bort med fegheten och fram med nya smaker! Dessutom är jag trött på att äta samma bröd varje dag, jag vet inte vad det är som händer riktigt, men snart så måste jag nog faktiskt ta och baka. Ju mer vågat desto bättre! Vardagsvariation - Ja tack!

Little Trysil Sunshine


Vilken underbar helg, solen var framme så gott som hela tiden och temperaturen höll sig mellan 7-12 grader dagtid. Vi kunde nog inte ha valt bättre dagar för att "stå på ski", som norrmännen skulle sagt det. Trysil var finfint, påminde lite om kära Tänndalen. Nu är vi hemma brunbrända i halva ansiktet och suckar lyckligt.

Att bara vara

GRIMERUD. Idag har vi tittat på hus och pratat framtid. Vart ska man bo? Vart ska man vara? "När, var hur" ni vet. Spännande är det och vi vet inte riktigt vad som väntar.. Åtminstone så tänker vi ju likadant om viktiga saker, det är bra. Om sisådär 10 timmar är vi i Trysil. Två år sen sist brädan var framme nu. Ser fram emot ett par dagar med träningsvärk och vita vidder.

När våren kom till Christiania

I morse borstade vårat stabsteam snön av skorna och hoppade in i Blå Pärlan och Röda Faran för en tur till Oslo. Första vårdagen och allt! Strålande sol bjöds det på dagen till ära. Första stoppet blev på Vikingaskeppsmuseum där vi kikade på fynd från förr, allt från storslagna och välbygda skepp till små föråldrade trätallrikar. Det är förvånadsvärt hur bra skick saker kan hålla om det bara får ligga i blålera i sådär ett par tusen år, kanske vore något istället för anti-rynkkräm? Efter detta var det dags för lite matsäck och en promenad i Vigelandsparken, de nakna statyernas paradis. Oslos centrum intogs någon gång under eftermiddagen och det dracks kaffe, spatserades runt hamn och stad och avslutades med pizza-spisning på restaurant Egon. Härlig tolv-timmars utflykt, men nu värker det lite i kroppen och ska bli skönt med sömn. Christiania är för övrigt det gamla namnet för Oslo, rejält nedbyte där skulle jag vilja säga.. Här kommer i alla fall lite bilder från dagens strapatser;

Ett av tre väldigt välbevarade vikingaskepp, byggd av riktiga vikingar, på vikingatiden.

Favoritstatyen i Vigelandsparken av det mystiskt mysiga kärleksparet.

Underbart! Vår vår strålande vår!

RSS 2.0