Boller de Suecia
Efter några dagar av kli i fingrarna blev det alltså av att baka,
Ninas norska boller med svensk twist blev det!
Ingredienser
till ca 15-20 boller
200 g smält smör
100 g jäst
6 dl mjölk
2 ägg till smet
1 ägg till pensling
ca 10-15 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 nypa salt
(2 tsk vaniljsocker om man är sötsugen)
Gör så här
Smula jästen och lös upp i den fingervarm mjölk. Häll i smöret när det svalnat en aning. I med resten av ingredienserna förutom mjölet som du häller i lite i taget tills du får en stadig deg. Täck över och låt jäsa i ca 45 min. Dela degen i mindre bitar och forma dem till små bollar som sedan ska läggas på en bakplåt. Täck över och låt jäsa i ca 30 min till. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 10-20 min. Har du haft i vaniljsocker kan det vara extra gott att göra en socker- och kanelblandning att doppa bollarna i. Pensla första med smält smör. Hoppar du över vaniljsockret passar bollerna utmärkt med ost och sylt!
Kommentarer
Trackback